Asking price: € 1,750,000kk

Everwijnstraat 3

4101 CE - CULEMBORG

Description

Ziet u zichzelf al wonen en werken in één van de oudste Rijksmonumentale panden, met een zeer bijzondere historie, in het centrum van Culemborg?

Dit bijzondere middeleeuwse pand, beter bekend als ‘Caffaigne’, is gebouwd rond 1460 met als eerste bestemming een ontvangstkantoor Der Domeinen voor het innen van accijnzen (in het Latijn Caffaigium genoemd). Vervolgens heeft dit bijzondere gebouw nog vele andere (maatschappelijke) functies gehad. Zo heeft het dienst gedaan als refter voor het naastgelegen vroegere klooster. Daarna werd het in de volksmond het Armenhuis genoemd voor de opvang van minder bedeelden via de Armenpoth, gesticht door Gerard van Culemborg.

In de twintigste eeuw heeft dit gebouw dienst gedaan als ouderensociëteit tot 2004. Rondom 1965 heeft er een ingrijpende restauratie plaatsgevonden. Sinds 2006 is het pand in bezit van liefhebbers van historische architectuur en is het omgevormd tot een creatieve werkplek met onder meer sfeervolle moderne werkruimtes. Daarnaast is de woning ook volledig gerenoveerd in 2006-2007. De vier huisnummers 3,5,7,9, komen uit de tijd dat het gebouw werd opgesplitst in vier kleinere woningen voor minder bedeelden, ook wel als ‘Cameren’ aangeduid.

Het oorspronkelijke pand is traditioneel gebouwd, voorzien van kloostermoppen. Het gebouw draagt een zadeldak tussen de puntgevels en kent aan de noordzijde een geprofileerde bakstenen waterlijst. De vier voordeuren zijn gevat in nissen, afgedekt met geprofileerde korfbogen en hebben gotische kalven boven de deuren. Op de eerste verdieping bevinden zich drie bakstenen kruiskozijnen. Op de begane grond hebben de vensters 18-ruitschuiframen. De plafonds worden gekenmerkt door zware eeuwenoude moerbalken op keerpraalsleutelstukken die nog in het gehele pand aanwezig zijn.

Naast zijn rijke geschiedenis biedt ‘Caffaigne’ talrijke mogelijkheden, naast alleen het wonen. Het pand is ideaal om werk en wonen te combineren en leent zich uitstekend voor gebruik als bijvoorbeeld atelier, kunstgalerij, studio en/of hobbyruimte. Dankzij het uitgebreide datasysteem met talrijke aansluitpunten, de glasvezelverbinding en diverse nieuwe pantry’s, is de eerste verdieping ook zeer geschikt als kantoorruimte. Bovendien maken de twee aparte ingangen het mogelijk om wonen en werken goed gescheiden te houden.

Het pand bevindt zich midden in het gezellige en historische centrum van Culemborg. De stad is centraal gelegen aan de rivier de Lek. In de gezellige binnenstad kunt u uitgebreid winkelen. Naast de landelijke winkelketens vindt u er tal van unieke boetiekjes. Wie eens echt culinair wil genieten, komt in Culemborg volop aan zijn trekken. Laat u verrassen door het veelzijdige aanbod van restaurants, (eet)cafés, brasseries en ijssalons. En in de zomer? Dan strijkt u natuurlijk neer op een van de gezellige terrassen die deze historische stad rijk is. Dit alles vindt u binnen een straal van nog geen 50 meter van de woning. Ook de kwaliteitsscholen KWC en Lek en Linge en sportverenigingen bevinden zich op enkele minuten fietsafstand.

Het NS-station bevindt zich op slechts enkele minuten fietsafstand. In circa 20 minuten zijn de steden Utrecht en Den Bosch goed bereikbaar per trein. Ook is de ontsluiting naar de snelweg goed. Parkeren kan vlakbij op parkeerterrein Het Jach, dat opnieuw is ingericht met bloemrijke beplanting. Wanneer u wil genieten van rust en natuur bent u binnen een mum van tijd bij de jachthaven en de Lekdijk met haar uiterwaarden en fijne fiets- en wandelpaden.

LAYOUT

Ground floor
Via de entree bij de ingang van nummer drie komt u in de hal met een marmeren vloer van deze prachtige woning. In de hal vindt u één van de twee trappenhuizen naar boven, de meterkast en de toegang tot de ruime woonkamer die de volledige begane grond beslaat. Hier vallen meteen de hoge plafonds, authentieke balken en het uitzicht op de fraai aangelegde tuin op. De originele balken met ‘handtekening’ van de timmerlieden zijn nog goed zichtbaar in de woning. Via de originele houten deur komt u in de moderne keuken. Deze is voorzien van alle benodigde inbouwapparatuur. Daarnaast bevindt zich in de keuken nog een toegang tot de tuin. Aan de linkerzijde op de begane grond zijn de trap en de schouw met houtkachel echte eyecatchers. Aan de achterzijde van de trap bevindt zich het toiletgedeelte met twee toiletten, dubbele wastafel, kapstok en toegang tot de tuin te vinden.

De sfeervolle tuin, gelegen op het zuiden, is onder architectuur aangelegd en kent naast de verharding van originele ijsselsteentjes en blauw hardsteentegels een aantal plantvakken die met cortenstalen opsluitingen zijn afgebiesd. De vijver wordt gevuld met regenwater van het dak en kent een natuurlijke overloop in de bordervakken.

First floor
Via de trap aan de rechterzijde van de woning komt u op de eerste verdieping. Op de overloop van de eerste verdieping is een zeer grote en nog originele kapstok te vinden. Deze verdieping is volledig ingericht als kantoorruimte, maar kan met een paar kleine aanpassingen gebruikt worden als woonruimte en/of slaapvertrekken. Op deze verdieping zijn een moderne douche, toilet en keuken te vinden. Ook zijn er de benodigde aansluitingen voor het aanleggen van een tweede keuken op deze verdieping aanwezig. Via de houten authentieke deur aan de linkerzijde van de woning komt u op de tussenverdieping; hier bevindt zich een slaapkamer. Ook hier zijn authentieke balken terug te vinden.

Second floor
De tweede verdieping kenmerkt zich door de prachtige houten sporenkap. Ook op deze verdieping komen de authentieke balken volledig tot hun recht. Deze zolderruimte is goed verlicht door de vele dakramen aan de achterzijde van de woning. De dakramen zijn met oog voor detail uitgekozen. Deze ramen zijn aangepast aan de sporenkap en verschillen allemaal in breedte zodat zij precies in de kap wegvallen. Twee dakramen kunnen geopend worden voor optimale ventilatie. Wanneer u door de ramen kijkt, heeft u uitzicht op de molen van het schilderachtige stadje Culemborg. Ook op deze verdieping zijn een modern toilet en een keuken te vinden. Daarnaast is hier ook de trap naar de vliering gesitueerd.

Attic
De vliering heeft een hoogte van 2.83m en kan goed gebruikt worden als opslag of slaapruimte.

PARTICULARITIES
– woning met zeer rijke historie;
– woning verkeert in zeer goede staat, tuin is onder architectuur aangelegd;
– het betreft een Rijksmonument met mogelijk fiscale voordelen;
– het pand is multifunctioneel en te gebruiken als kantoorruimte/atelier/studio en woning;
– verwarming en warm water door middel van een cv-ketel én boiler en twee close-inn boilers, inclusief vloerverwarming op de begane grond;
– alle elektra leidingen zijn vernieuwd;
– glasvezel is aanwezig in de woning;
– datasysteem aangelegd met aansluitpunten voor computers op de derde verdieping;
– alarmsysteem is aanwezig;
– volgens het beleidsplan van de gemeente Culemborg komt Caffaigne in aanmerking voor het plaatsen van zonnepanelen;
– centraal gelegen, nabij voorzieningen en uitvalswegen;
– verkoper behoudt zich te allen tijde nadrukkelijk het recht van gunning voor;
– de koopovereenkomst wordt gesloten op basis van een NVM koopovereenkomst, waarin extra clausules kunnen worden opgenomen (indien van toepassing), zoals de NEN2580 Meetinstructie, ouderdomsclausule, voorbehoud financiering, notariskosten. De tekst van de NVM koopovereenkomst, alsmede de extra clausules, zijn op verzoek beschikbaar;
– alle moeite is genomen om de informatie in de aanmelding zo accuraat en actueel mogelijk weer te geven. Fouten zijn echter nooit uit te sluiten. Vertrouw daarom niet alleen op deze informatie, maar controleer bij de aankoop van deze woning de zaken die uw beslissing zouden kunnen beïnvloeden;
- Delivery in consultation.

Interesse in deze woning? Neem je eigen NVM aankoopmakelaar mee.

+ Read the full description

Characteristics

Handover

Purchase price
€ 1,750,000kk
Status
Available
Acceptance
In consultation

Build

Kind
Mansion
Type
Corner house
Object type
Residential building
Construction type
existing build
Under construction
No
Current use
Housing
Current destination
Housing
Permanent habitation
Yes
Recreational home
No
Construction year
1460
Roof type
Gable roof
Roof materials
Pans

Surfaces and contents

Minimum living space
408 m2
Usage area living room
189 m2
Usage area other functions
6 m2
Outdoor spaces building-related or detached
0 m2
External storage area
10 m2
Plot area
421 m2
Content
1.756 m3

Layout

Number of rooms
8 (2 slaapkamers)
Number of bathrooms
1
Services
TV kabel, Glasvezel kabel, Natuurlijke ventilatie

Outdoor space

Lying down
In center
Garden types
Backyard
Surface
180 m2
Main garden
Backyard
Position
South
Accessible via back
No

Shed storage space

Kind
Freestanding wood
Total amount
1

Parking facility

Parking facilities
Public parking, Paid parking

+ Read the full description

Questions?

Call or email us, we are happy to help you!

030-2315186

Plan Viewing Independent mortgage advice

Map